Wesele w plenerze – jak zorganizować?
mega 1 czerwca 2017 Brak komentarzy
To ostatnio prawdziwy hit. Wesele na świeżym powietrzu cieszy się sporym zainteresowaniem, zwłaszcza że ogranicza wysokie koszty wynajmu sali weselnej i zapewnia o wiele więcej atrakcji dla gości. Takie wesele można zorganizować we własnym ogrodzie, w restauracji z patio, a nawet na prywatnej plaży. Jak się jednak okazuje, znalezienie miejsca jest o wiele mniejszym problemem, niż sama organizacja przyjęcia. O czym więc pamiętać?
czymasztermin.pl – ślub w plenerze
Piękne ale stabilne dekoracje w plenerze
Nawet rustykalne przyjęcie czy tworzone w zgodzie z naturą powinno nosić akcenty wielkiej uroczystości. Nie może więc zabraknąć różnych ozdób, ale trzeba jednak pamiętać, że w plenerze nie każda dekoracja się sprawdzi. Trzeba się przygotować na wiatr, deszcz albo nadmiar słońca. Dlatego zbyt lekkie wazony czy serwetniki będą się przewracać na stole i to bezpośrednio na talerze gości. Także źle ułożone obrusy mogą podwiewać, dlatego warto wybierać bardziej stabilne elementy i ograniczać się do bezpiecznych dekoracji, np. postawionych obok stołu czy zawieszonych pod namiotem. Fajnym pomysłem są zawieszane sznury z lampkami, które do wieczora stworzą efekt lekkiej girlandy, a po zmierzchu okraszą przyjęcie mnóstwem światełek.
Uwaga na komary, ostre słońce i deszcz
Organizując przyjęcie w plenerze trzeba zwrócić uwagę na wszelkie niegodności, które mogą skutecznie psuć nastrój gości. Latem na przyjęcie wręcz bankowo wproszą się osy, komary albo muszki, warto więc zaopatrzyć się w specjalne preparaty, które będą dostępne także dla gości. W bardzo gorące dni niezbędne są zacienione miejsca, przynajmniej na czas spożywania posiłków. Dlatego namiot czy zadaszenie nad stolikami jest wręcz niezbędne. Pamiętaj, że impreza trwa do późnych godzin nocnych, a wieczorem i w nocy jest znacznie chłodniej – pomyśl więc o pledach dla wszystkich gości.
Weselne menu w plenerze – czyli jak zachować świeżość nawet latem?
W gorące dni zimna płyta zdecydowanie już po dwóch godzinach straci wszelkie walory estetyczne, ale i smakowe. Dlatego menu w plenerze powinno być odpowiednio dopasowane do pogody. Postaw na owoce i warzywa oraz przekąski, które mogą być eksponowane na słońcu – krakersy, paluszki, czy pikantne muffinki. Dobrym rozwiązaniem są przykrycia i akumulatory chłodzące, te jednak trzeba od czasu do czasu wymieniać. Nie zapomnij o odpowiedniej ilości wody i soków do picia.
Wygodne obuwie także dla gości
W plenerze wszystko jest inne, również miejsce do tańczenia. W ogródku hotelowym, czasem jest specjalnie przygotowany parkiet, ale w większości przypadków do dyspozycji pozostaje jedynie trawa. Szpilki więc zdecydowanie odpadają. Na zaproszeniach napisz więc, by każdy zabrał wygodne obuwie, ale profilaktycznie możesz też zakupić kilka par uniwersalnych japonek w różnych rozmiarach.
Zostaw komentarz
Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone. *